
Wil je een friteuse kopen? Let hier op!
Wil je een friteuse kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten?
In deze blog gaan wij het hebben over de onmisbare horeca friteuse. Eigenlijk heeft elke eetgelegenheid een friteuse. Als we aan een friteuse denken, denken we al snel aan patat, frikadellen, kroketten of borrelhapjes. Ook is er een friteuse nodig voor het frituren van kroepoek, loempia’s, gefrituurde garnalen, oliebollen of zelfs gefrituurd ijs. Een friteuse is dus eigenlijk een van de meest essentiële horeca apparaten in jouw keuken. Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een friteuse? Lees dan snel verder.
Hoe werkt een friteuse
Voor het gebruiken van friteuses heb je frituurvet of olie nodig. De vloeistof wordt verhit tot de juiste temperatuur. Deze temperatuur ligt tussen de 160 en 175 graden. De frituurpan wordt verhit door elementen onder de pan of om de pan heen. Om lekker eten uit de frituur te krijgen en geen vieze slappe hap, moet je ervoor zorgen dat de temperatuur constant is. Ook moet het frituurvet tijdig vervangen worden. Ook is de kwaliteit van de friteuse belangrijk. Goede friteuses zullen meer constante temperaturen hebben, dan goedkopere varianten.
Hoe kun je een friteuse schoonmaken?
Hoe kun je het best jouw friteuse schoonmaken? Zorg dat het frituurvet tijdig vervangen wordt. Hoe vaak het frituurvet vervangen moet worden is afhankelijk van hoe vaak de frituur gebruikt wordt. In een snackbar is het waarschijnlijk dat de vloeistof vaker vervangen moeten worden dan in een restaurant of lunchroom. Ook moet de vloeistof vaker vervangen worden als er bijvoorbeeld snacks met paneermeel gefrituurd worden. De paneermeel blijft achter in het vet. Het regelmatig verversen van de friteuse is beter voor de smaak van het eten en voor de gezondheid.
Friteuse in de horeca
Een friteuse is dus van belang in de horeca. Het is gemakkelijk en vooral ook een snelle manier van het garen van eten. Het eten wordt aan alle kanten gelijk gefrituurd om dat het aan alle kanten in contact is met het vet. Zo wordt het ook gelijkmatig gegaard. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van jouw keuken een hele uitdaging is. HorecaVoordeelshop helpt je bij het vinden van het juiste keukenapparatuur, presentatiemateriaal en overige horecaproducten.
Belangrijke zaken bij binnen en buiten frituren.
Bij het frituren van frietjes of frikandellen denken mensen er vaak aan om het in de keuken te doen, maar het is ook mogelijk om deze lekkernijen buiten te frituren. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor zowel binnen als buiten frituren. Lees hieronder verder voor welke zaken je precies moet opletten!
Belangrijke zaken bij binnen frituren
Bij het binnen frituren komt er net zoals bij koken al snel etensluchten vrij. Dit is omdat je bij de meeste frituurpannen met de deksel open moet frituren. De kans is groot dat er frituurvet en een vettige lucht in je huis blijft hangen, kies daarom voor een friteuse met een geurfilter zodat je de verspreiding van geurtjes kunt beperken. Een handige tip is om je frituurpan onder een afzuigkap te houden zodat de geur door het apparaat zo snel en veel mogelijk van de vettige lucht kan wegzuigen.
Belangrijk om te weten bij buiten frituren
Het is belangrijk om als eerst te weten dat niet alle frituurpannen even goed werken bij lage temperaturen. Door de kou kan een friteuse het niet meteen doen. De oplossing hiervoor is om het in kamertemperatuur te brengen en vervolgens de friteuse naar buiten te verplaatsen, maar let op: zet de frituurpan nog niet aan. Kies een friteuse met handvatten, zo kun je het makkelijk van plek naar plek verplaatsen en krijg je geen vieze handen. Tenslotte is het ook niet aan te raden om bij vorst de frituurpan in een onverwarmde schuur te bewaren. Hierdoor kan het vloeibare vet namelijk bevriezen.
Handige tips voor frituren
Belangrijk om te weten is dat je je olie moet vervangen na maximaal 7 keer frituren. Het kan natuurlijk zo zijn dat je olie misschien wel eerder dan 7 keer frituren vreemd begint te ruiken, vreemde nasmaak geeft of dat het olie schuimt of rookt. Bij zulke gevallen moet je de olie vervangen. Wat voor frituurvet of -olie je gebruikt, dit zal geen verschil brengen in het aantal calorieën. In alle gevallen is een gefrituurd product rijk aan calorieën namelijk. Interesse in een horeca friteuse? Bekijk dan eens Horecavoordeelshop, de horeca groothandel.