Welke soorten olie zijn er en welke olie is gezond?
Het kiezen van olie of vet, alles wat je moet weten over olie lees je in onze blog over oliën.
Wil je een friteuse kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? In deze blog gaan wij het hebben over de onmisbare horeca friteuse en de soorten olie die er zijn. Iedere horeca / eetgelegenheid heeft een friteuse staan. Natuurlijk denken we bij frituren aan patat, frikadellen, en kroketten. Maar ook worden friteuses veelvuldig ingezet voor het frituren in restaurants. Denk bijvoorbeeld aan kroepoek, loempia’s, gefrituurde garnalen. Maar ook gefrituurd ijs of aardappelkroketten. Een friteuse is dus eigenlijk een van de meest essentiële horeca apparaten in jouw horeca keuken. Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een friteuse?
Hoe werkt een friteuse en hoe gaat dat in z’n werk met olie?
Voor het gebruiken van friteuses heb je frituurvet of olie nodig. De vloeistof wordt verhit tot de juiste temperatuur. Deze temperatuur ligt tussen de 150 en 175 graden. De frituurpan wordt verhit door elementen onder de pan of om de pan heen. Om lekker eten uit de frituur te krijgen en geen vieze slappe hap, moet je ervoor zorgen dat de temperatuur constant is. Ook moet het frituurvet tijdig vervangen worden. Ook is de kwaliteit van de friteuse belangrijk. Goede friteuses zullen meer constante temperaturen hebben, dan goedkopere varianten.
Welke olie en vetten zijn er allemaal?
In de regel wordt er met 3 soorten producten gewerkt. 1. Vloeibaar frituurvet 2. Frituurolie 3. Blokken frituurvet. Maar je kunt ook gerust frituren in zonnebloem olie of zelfs olijfolie. Let bij ieder type olie/vet goed op de temperatuur van de vloeistof. Wanneer deze gaat walmen dan weet je dat de friteuse te hoog ingesteld staat. Recente onderzoeken tonen ook aan dat zwartgeblakerde olie tot kanker leidt. Houdt daarom je vloeistof mooi goud kleurig en stook je friteuse niet te warm. Van vaste blokken met frituurvet is aangetoond dat hier veel verzadigde vetzuren inzitten en dus ook slecht zijn voor de gezondheid. Bij vloeibaar frituurvet/olie zitten meer onverzadigde vetzuren en dus gezonden. Dit wordt ook aanbevolen door het voedingscentrum.
Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Rijk aan onverzadigde vetzuren en zeer vloeibaar wanneer deze op temperatuur is. Daarom ideaal om je snack goudbruin te bakken. Ook is het handig met schoonmaken als de olie vloeibaar is. Je leegt eenvoudiger je friteuse bij lagere temperatuur. Dit bespoedigt weer het schoonmaken. De maximale temperatuur bij frituurvet is 190 graden. Echter voor de gezondheid wordt aangeraden om tussen de 150 -175 graden te frituren.
Frituuroliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie zijn ook verkrijgbaar. Dit zijn oliën met een neutrale geur en smaak. Deze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en dus weer gezond. De maximale temperaturen hiervan liggen hoger dan vetten. Echter is de regel om niet hoger dan 175 graden te frituren. Vet geeft smaak mee aan je producten en oliën daarintegen niet. Je gasten zullen hier zeker het verschil van inzien.
Vast frituurvet wordt vaak vervaardigt uit dierlijke vetten. Meer verzadigde vetzuren en veel minder onverzadigde vetzuren. Wat weer betekend dat dit type ongezond is. Daarnaast is het niet meer van deze tijd en slecht voor het milieu. Wel kan de temperatuur tot 190 graden hoog worden gestookt maar ook hier geldt de regel dat je op maximaal 175 graden moet frituren.
Hoe kun je een friteuse schoonmaken?
Hoe kun je het best je friteuse schoonmaken? Zorg dat het frituurvet tijdig vervangen wordt. Hoe vaak het frituurvet vervangen moet worden is afhankelijk van hoe vaak de frituur gebruikt wordt. In een snackbar is het waarschijnlijk dat de vloeistof vaker vervangen moeten worden dan in een restaurant of lunchroom. Ook moet de vloeistof vaker vervangen worden als er bijvoorbeeld snacks met paneermeel gefrituurd worden. De paneermeel blijft achter in het vet. Het regelmatig verversen van de friteuse is beter voor de smaak van het eten en voor de gezondheid.