
Hoe dient bestek op tafel gelegd te worden?
Heb jij een etentje op de planning staan of was je altijd al benieuwd naar de volgorde van bestek op tafel? Goed nieuws! Er zijn namelijk een aantal regels en tips die je kunt gebruiken bij het dekken van de tafel. Hierdoor wordt het een mooi geheel en krijgt de tafel ook nog eens een zeer professionele uitstraling. Maar hoe leg je bestek op tafel? Je leest er alles over in deze blog!
Borden en glazen
Voordat we het gaan hebben over bestek op tafel leggen, is het natuurlijk ook belangrijk om het één en ander te weten over borden en glazen. Uiteindelijk heb je deze onderdelen ook nodig voor het opmaken van de tafel. Zo moeten borden op ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand worden geplaatst en worden er grotere onderborden gebruikt. De afstand tussen de borden moet ongeveer 50 centimeter zijn zodat iedereen comfortabel kan eten. Als je kijkt naar het aantal glazen, ligt het er echt aan hoeveel drankjes je per gang hebt. Meestal drink je tijdens het voorgerecht witte wijn en tijdens het hoofdgerecht rode wijn. Hiervoor heb je dus twee glazen per persoon nodig. Het glas dat als eerste wordt gebruikt staat het meest rechts.
- Olympia Cavolo platte ronde borden 27cm grijs (4 stuks)€ 49,20€ 59,53 incl. btw
- Olympia Cavolo platte ronde borden 18cm zwart (4 stuks)€ 36,20€ 43,80 incl. btw
- Olympia Cavolo platte ronde borden 27cm wit (4 stuks)€ 49,20€ 59,53 incl. btw
- Olympia Cavolo platte ronde borden 22cm wit (6 stuks)€ 48,40€ 58,56 incl. btw
5 producten(en)
- Chef & Sommelier Soft Open Up wijnglazen 470ml (24 stuks)€ 205,00€ 248,05 incl. btw
- Chef & Sommelier Cabernet Tulip wijnglazen 35cl, 20,2(h) x 8(Ø)cm€ 105,00€ 127,05 incl. btw
- Chef & Sommelier Cabernet Tulip wijnglazen 25cl, 18(h) x 7,2(Ø)cm€ 103,00€ 124,63 incl. btw
Bestek op tafel volgens etiquette
En dan de volgorde van bestek op tafel. Daar is namelijk een etiquette voor. Je begint altijd van binnen naar buiten. Het bestek wat je dus als eerste nodig hebt, leg je aan de buitenkant neer. Eigenlijk best logisch natuurlijk. Want dat is het bestek wat je als eerste zou pakken. Zelfs als je de regels voor bestek op tafel leggen niet kent. De vorken plaats je altijd links, de messen en lepels rechts. Zorg ervoor dat de snijzijde van de messen richting het bord wijzen. Na het voor- en hoofdgerecht is er vaak ook nog een dessert. Het bestek voor het nagerecht leg je altijd horizontaal boven een bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links en het vorkje naar rechts. Zo ligt het bestek op tafel in de juiste volgorde!
Extra tips
Naast de regels voor bestek neerleggen op tafel, kunnen wat extra tips natuurlijk nooit kwaad. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle glazen, borden en bestek hetzelfde zijn. Hierdoor creëer je een mooi geheel en heb je niet te maken met verschillende vormen of zelfs kleuren. Daarnaast maakt een kwalitatief tafelkleed het geheel altijd net wat meer af. Combineer dit met wat leuke accessoires en jouw etentje kan beginnen!
- Mitre Essentials Ocassions tafelkleed wit 90x90cm€ 10,70€ 12,95 incl. btw
- Satin Band tafelkleed wit 229 x 229cm€ 42,40€ 51,30 incl. btw
- Satin Band tafelkleed wit 178 x 178cm€ 19,00€ 22,99 incl. btw
- Satin Band tafelkleed wit 160 x 160cm€ 19,80€ 23,96 incl. btw
- Satin Band tafelkleed wit 137 x 178cm€ 22,40€ 27,10 incl. btw