Advies over kleurgecodeerde snijplanken
Advies over kleurgecodeerde snijplanken
Snijplanken zijn in alle professionele keukens terug te vinden en zijn een essentieel keukenonderdeel voor elke chef. Of je nu op professionele basis kookt of thuis voor familie en vrienden, het kiezen van de juiste snijplank is een erg belangrijke beslissing met zo’n groot aanbod aan materialen. Gelukkig zijn er kleurgecodeerde snijplanken om het ons allemaal makkelijker te maken. Het is waar dat niet elke keuken een volledige set nodig heeft, maar we raden aan om ten minste twee snijplanken te hebben om de rauwe en gekookte voedingsmiddelen te scheiden om het risico op kruisbesmetting te minimaliseren. Uiteraard adviseren wij dat elke professionele keuken minimaal één volledige set heeft. Hieronder gaan wij even dieper in op de desbetreffende kleuren.
Welke kleur snijplank te gebruiken met welke voedselgroepen?
- Witte snijplanken – Brood en zuivelproducten
- Gele snijplanken – Gevogelte
- Bruine snijplanken – Worst en gebraden vlees
- Rode snijplanken – Rauw vlees
- Blauwe snijplanken – Rauwe vis
- Groene snijplanken – Verse Groente, fruit en salades
- Paarse snijplanken – Allergenen
Het gebruik van kleurgecodeerde apparatuur wordt op grote schaal toegepast in professionele keukens en wordt zelfs toegepast op andere keukenartikelen zoals messensets en schoonmaakartikelen. Deze kleuren worden alleen aanbevolen, maar zijn nog niet wettelijk verplicht. Het is wel makkelijk om hier mee te werken, het draagt ook bij aan het voldoen van de HACCP-wetgeving. Gelamineerde blaadjes worden standaard meegeleverd zodat de werknemers altijd een geheugensteuntje hebben welke plank ze kunnen gebruiken voor hun toepassing. Deze gelamineerde blaadjes zijn duidelijk zichtbaar en gemakkelijk te lezen. Tegenwoordig zijn er ook speciale snijplanken voor allergenen. Zoals veel professionals uit de horeca opgemerkt zullen hebben, worden de behoeften op het gebied van voeding steeds gecompliceerder. Glutenvrije diëten worden steeds populairder. Dit betekent dat steeds meer klanten precies moeten weten met welke producten hun voedsel mogelijk in contact is geweest, wanneer je dit niet aan kan geven bestaat de kans dat deze gast niet meer terug wilt keren naar jouw restaurant. Wanneer je gebruik maakt van Kleurcodering in de keuken geef je de gast het vertrouwen dat er verantwoord wordt omgegaan met eventuele allergieën en dat je ten alle tijden kan voldoen aan speciale voedingsbehoeften.
Schoonmaken en bijbehorende risico’s
Het is een algemene mythe dat kunststof snijplanken hygiënischer zijn dan die van hout, glas, graniet, marmer, bamboe of composietmaterialen. In werkelijkheid kunnen ze allemaal een ernstig gezondheidsrisico vormen als ze niet goed worden schoongemaakt. Kruisbesmetting kan enkel beperkt worden wanneer voldaan wordt aan de aanbevolen was- en drooginstructies, zo is het mogelijk om ten alle tijden veilig te werken met de snijplanken. Snijplanken zijn een typische broedplaats voor schadelijke bacteriën en moeten vaker worden vervangen dan velen denken. Alles wat in contact komt met het voedsel kan een besmetting veroorzaken door het verspreiden van ziektekiemen, wat een van de meest voorkomende oorzaken is van voedselvergiftiging.
Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van alle vaak aangeraakte items in huis besmet is met schadelijke bacteriën, waaronder E Coli. Dit komt veel voor op rauw vlees, gevogelte, vis en ongewassen groenten en fruit. De schadelijke bacteriën worden gemakkelijk verspreid via snijplanken die niet grondig zijn gedesinfecteerd. De potentiële risico's voor ons zijn zo hoog omdat slechts één enkele bacterie binnen enkele uren vermenigvuldigd kan worden tot miljarden bacteriën. Kleurgecodeerde snijplanken zijn de eenvoudigste en meest kosteneffectieve manier om deze schadelijke bacteriën te bestrijden en een gezonde keuken te behouden.
Klik hier voor alle snijplanken
Wat is het verschil tussen LDPE en HDPE?
Er worden twee hoofdmaterialen gebruikt om kunststof snijplanken te maken:
- Polyethyleen met lage dichtheid (LDPE) - Dit is een lichtgewicht kunststof dat is ontworpen om vaak te worden vervangen, waardoor voedselbesmetting voorkomen kan worden. Deze planken kunnen onder hoge temperaturen kromtrekken en buigen, dus wij raden het aan om ze uit de vaatwasser te halen voordat het droogproces begint.
- Polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE) - Dit zijn de meest gebruikte snijplanken in commerciële keukens, dankzij hun duurzaamheid. De mal met hoge dichtheid zorgt voor een sterk board dat beter bestand is tegen krassen en kromtrekken. Snijplanken zijn verkrijgbaar in 2 diktematen: 12 mm en 25 mm, waardoor je een dikker bord krijgt dat geschikt is voor constant gebruik in restaurants, cafés en andere commerciële keukens.
Een kunststof snijplank moet worden vervangen als het oppervlak diep is ingesneden. De belangrijkste reden hiervoor is dat bacteriën in deze gebieden graag groeien en bij overdracht naar voedsel een ernstige ziekte kunnen veroorzaken. Zelfs na het grondig wassen van een snijplank hebben bacteriën de gewoonte om zich aan deze groeven vast te klampen en daarom is het niet zeker dat de snijplank veilig is om te gebruiken voor toekomstige voedselbereiding.
Glijdt de snijplank steeds weg?
Afhankelijk van de oppervlakte waar het voedsel op bereid wordt kunnen dunnere snijplanken weleens wegglijden: dit zorgt voor een groot gevaar wanneer er gebruik wordt gemaakt van messen. Het gebruik van een papieren handdoek onder de snijplank kan dit risico beperken. Het is ook mogelijk om een rubberen mat te gebruiken, deze houdt het bord ook op zijn plaats en kan na gebruik makkelijk afgewassen worden.
Tips voor de reiniging van de snijplank
- Voor alle snijplanken geldt, maak deze nooit schoon met een theedoek om deze af te drogen, deze kunnen vezels achterlaten op de oppervlakte (pluisvorming) en het is een groot risico op het verspreiden van ziektekiemen. Het is het beste om ze in de open lucht op te laten drogen, stel nou dat je in tijdsnood zit, gebruik dan liever papieren handdoeken of poetsrollen voor het beste resultaat.
- Bacteriën gedijen op vocht. Door uw snijplanken rechtop op een snijplankrek te houden, zorgt u voor een behoorlijke luchtstroom tussen hen en zorgt u ervoor dat ze veilig schoon, droog en klaar voor gebruik zijn.