Sous vide is gewoon een methode om te koken op zeer nauwkeurige temperaturen. Het voedsel wordt in een vacuümzak verzegeld en in een waterbad geplaatst, dat vervolgens door een watercirculatiesysteem op een nauwkeurige temperatuur wordt gehouden. Als het proces op de juiste manier is verlopen , dan wordt het eten gelijkmatig gekookt en is het mogelijk om heerlijk vlees te bereiden dat sappen, aroma en textuur behoudt. Veel voedsel kan sous vide worden gekookt, waaronder schaaldieren, groenten en zelfs eieren. Wat voordelen van sous vide koken:
Een draagbare sous-vide-machine is ontworpen als een ruimtebesparende optie die eenvoudig op de zijkant van een geschikte gastronormbak kan worden bevestigd. Door het compacte ontwerp kan het gemakkelijk worden opgeborgen wanneer het niet wordt gebruikt en is eenvoudig mee te nemen naar eventuele cateringklussen of opdrachten op locatie. Doorgaans hebben de mobiele versies waterbestendige bedieningselementen samen met een digitaal display bovenop. Deze optie is vaak de beste keuze als je niet dag in dag uit sous vide kookt. Wanneer dat wel gebeurt kan je beter kiezen voor een sous vide apparaat in de keuken.
Statische sous vide machines, vaak waterbaden genoemd, zijn over het algemeen veel groter dan het alternatieve mobiele systeem. De verwarmings- en circulerende componenten zijn allemaal in de kamer ingebouwd, wat betekent dat er geen gedoe meer is met clips of GN-pannen. Statische versies hebben over het algemeen een hogere kookcapaciteit dan draagbare sous-vide-machines, hoewel ze, omdat alles is ingebouwd, ook wat meer kunnen kosten. Deze apparaten zijn geschikt voor dagelijks meermalig gebruik.
Klik hier voor alle sous vide apparaten
Zorgen over koken op lage temperatuur zijn goed onderbouwd, maar als het goed wordt gedaan, is sous vide koken volkomen veilig. De meeste machines maken heel duidelijk of de juiste temperatuur niet wordt bereikt. Over het algemeen pasteuriseert het proces voedsel en doodt het de bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Hoewel koken sous vide superieur smakend voedsel oplevert, kan het helaas niet het kenmerkende gegrilde effect creëren. Biefstuk zal misschien geweldig, maar qua uiterlijk kunnen ze er een beetje grijs en onsmakelijk uitzien. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de biefstuk nog even te bakken in een hete gietijzeren pan, zodat de biefstuk er toch smakelijk uit zal zien.
Bain Marie is in de eerste plaats ontworpen om voedsel warm te houden, niet om voedsel in te koken. Veel bain maries werken door warmte aan en uit te wisselen, in plaats van een consistente en langzame verwarming. Dat is de reden dat het niet wordt aanbevolen om een bain marie te gebruiken om voedsel sous vide te koken.
Alle vacuümzakken uit ons assortiment zijn voedselveilig en zijn speciaal ontworpen voor gebruik bij sous vide koken. Als je liever geen plastic vacuümzakken gebruikt, gebruiken sommige chef koks glazen weckpotten, hoewel het koken op die manier aanzienlijk langer kan duren.